Prevent theft, always secure your bike with two locks

Je ziet het helaas steeds vaker gebeuren, fietsen die worden gestolen. Kunnen we dit stoppen? Hoe kan jij ervoor zorgen dat jouw fiets veilig is? Dit zijn allemaal vragen die door onze hoofden spoken. Niemand wil natuurlijk dat zijn of haar fiets gestolen wordt, en zeker niet als het een elektrische fiets is. Maar het zijn niet alleen elektrische fietsen die gewild zijn bij het dievengilde, maar ook gewone fietsen en vouwfietsen en daar vallen ook onze beixo’s onder. De beste tip: Voorkom diefstal, zet je fiets altijd met twee sloten vast.

beixo share stadsfiets in een modern interieur
Een beixo die veilig binnen staat

Hoe kan het dat er steeds vaker fietsen gestolen worden? 

Er worden steeds vaker fietsen gestolen en dan met name elektrische fietsen. Deze fietsen zijn een stuk meer waard dan fietsen die niet elektrisch zijn aangedreven. En daarom worden deze steeds vaker gestolen. Sinds 2010 is het aantal gestolen fietsen zelfs gestegen met 200%. Ook is het zo dat het steeds minder spontane acties zijn van gelegenheidsdieven, maar dat er steeds vaker een hele georganiseerde bendes achter zitten. Deze bendes gebruiken vaak busjes waarin ze de fietsen meenemen en later pas de sloten openbreken. Door dit te doen vallen ze een stuk minder op en kunnen zij in alle rust de sloten openbreken. 

Voorkom diefstal van je fiets

Zorg er altijd voor dat je gebruik maakt van goede sloten. Gebruik het liefst twee sloten op je fiets voor extra beveiliging. Maak altijd gebruik van ART gekeurde sloten, deze sloten zijn uitgebreid getest en geslaagd. Op onze website hebben wij ART gekeurde AXA sloten die hoog aangeschreven staan. Hierdoor verklein je de kans dat jouw fiets gestolen wordt. Er wordt aangeraden een op de fiets gemonteerd ring lock te gebruiken in combinatie met een insteekketting. Daarmee kan jij jouw fiets gemakkelijk aan een vast object kunt vastmaken. Met deze dubbele combinatie staat jouw fiets extra veilig en duurt het aanzienlijk langer voor dieven om deze mee te nemen. Sinds kort zijn de regels echter aangepast en geldt de insteekketting niet meer als tweede slot. Dit moet een los kettingslot of beugels zijn, van minimaal klasse ART 1 ster (ART*).

Mocht je denken dat het nog steeds niet genoeg is kan je altijd nog een extra slot aanschaffen. Dit kan bijvoorbeeld een slot zijn om accessoires vast te maken aan je fiets. Door dit slot hoef je niet bang te zijn dat losse accessoires worden meegenomen. Een ander voordeel is dat je er zelf ook niet mee rond hoeft te lopen. Een mooi voorbeeld van een accessoire die je vast kunt zetten is de seat post. Bij vouwfietsen is deze vaak heel simpel uitneembaar en dat wil je uiteraard voorkomen. 

Fietsendiefstal verminderen 

Op de vraag of wij fietsendiefstal kunnen stoppen is maar één antwoord. En dat is nee… Helaas niet. Als ze de fiets zo graag willen hebben is er bijna niets wat je ertegen kunt doen. WEL kunnen wij met zijn alle fietsendiefstal verminderen en het de dieven een heel stuk moeilijker maken om jouw fiets mee te nemen. Hier zijn een aantal tips voor die wij jou willen meegeven. 

  • Zet altijd je fiets altijd op slot, waar je ook bent. Voorkom diefstal, zet je fiets altijd met twee sloten vast om meer zekerheid in te bouwen en het de dieven extra lastig te maken. Door een tweede slot aan je fiets vast te maken kost het de dieven meer tijd om de sloten open te breken, daardoor is jouw fiets al een stuk minder aantrekkelijk om mee te nemen. 
  • Zorg ervoor dat je fiets altijd vaststaan aan een vast object wat niet te verplaatsen is. Dit kan bijvoorbeeld een brug of fietsenrek zijn. Door dit te doen worden de dieven geforceerd minimaal een slot in het openbaar open te breken en dat is natuurlijk nooit fijn. 
  • Het is ook belangrijk dat je fiets in het openbaar staat, niemand houdt ervan om bekeken te worden als je iets probeert te stelen. Door dit simpele trucje uit te voeren verklein je de kans dat je fiets gestolen wordt, omdat er altijd iemand in de buurt is die het kan zien. 
  • Als jij bijvoorbeeld een vouwfiets hebt van beixo is het altijd handig om deze op te vouwen en binnen neer te zetten. Door de fiets binnen te zetten kan deze niet meegenomen worden en hij neemt ook nauwelijks ruimte in beslag. Dit is een groot voordeel aan een vouwfiets.
  • Als je fiets een afneembare display of accu heeft, probeer die dan altijd met je mee te nemen als dat mogelijk is. Door dit te doen is de elektrische fiets alleen nog te gebruiken als normale fiets. Dit maakt de fiets een stuk minder aantrekkelijk, omdat ze dan zelf nog een passende display en accu moeten vinden voor de desbetreffende fiets. Dit zorgt voor extra kosten die dieven liever niet maken. 
  • Op veel plaatsen zijn er fietsenstallingen waar jij jouw fiets veilig en onder toezicht kunt neerzetten, hier wordt de hele tijd op jouw fiets gelet en kan deze niet gestolen worden.